Informatii pentru pacienti

Recoltarea si/sau receptia probelor de catre laborator se realizeaza in intervalul orar 7:30 - 9:30 in zilelele luni - vineri. In situatii de urgenta sau bine justificate, laboratorul poate primi probe si in afara acestui interval orar

In laboratorul Biotest recoltarea probelor se face in recipiente de unica folosinta pentru toate tipurile de probe. Pentru sange se folosesc sisteme de tip vacutainer iar pentru urina recipiente de unica folosinta. Acest fapt permite evitarea expunerii accidentale la contaminanti si siguranta folosirii atat pentru pacient cat si pentru personalul medical

Recoltarea sangelui

Probele de sange se recolteaza dimineata in intervalul orar precizat, inaintea ingestiei de alimente si/sau lichide (mai ales glucide), pentru a evita modificarea directa a rezultatelor in cazul unor analize cum sunt: glicemia, colesterolul, trigliceridele. Rezultatele altor analize sunt modificate indirect, din cauza turbiditatii serului, fenomen ce survine in urma consumului de alimente si care va interfera cu anumite metode de determinare. In mod obisnuit nu se vor ingera alimente sau lichide cu 6 - 12 ore inainte de prezentarea la laborator. Prin urmare, masa de seara de dinaintea efectuarii analizelor va fi luata mai devreme, va fi lejera, evitand alimentele grase, cele bogate in glucide si alcoolul (acesta din urma influentand parametrii hepatici functionali).

Unele medicamente influenteaza analizele medicale, astfel ca medicul dumneavoastra va va sfatui sa intrerupeti tratamentul o anumita perioada sau doar sa anuntati laboratorul privind medicamentul pe care il luati (denumire, doza). De asemenea, cu cel putin 12 ore anterior recoltarii probelor veti evita efortul fizic.

Nu este recomandata recoltarea sangelui pacientilor nedormiti, obositi, stresati, celor care vin de la distante mari cu masina sau cu trenul. Repaosul este necesar cel putin 30 de minute anterior prelevarii probei.

Indiferent daca veniti la analize din proprie initiativa sau la recomandarea personalului medical, intrebati medicul sau personalul din laborator cum trebuie sa va pregatiti pentru efectuarea diverselor analize pe care le solicitati.

Recoltarea probelor de urina pentru examenul biochimic al urinii si sediment

Cu exceptia cazului in care nu puteti urina iar prelevarea urinei este efectuata cu ajutorul sondei de catre personalul medical competent, trebuie sa stiti ca dumneavoastra va revine raspunderea recoltarii urinii. De modul cum recoltati si transportati urina in laborator depinde in mod crucial obtinerea unor rezultate care sa corespunda starii de fapt a organismului dumneavoastra. Daca nu respectati instructiunile medicului sau laboratorului, analizele pot furniza informatii eronate.

Se va recolta urina proaspata de dimineata, direct in recipient. Cantitatea minima necesara de urina este de 10 ml. Se recomanda recoltarea primei urini de dimineata sau a urmatoarei dupa 3-4 ore.

In cazul in care este necesara recoltarea urinii din 24 ore se va proceda astfel: se goleste vezica urinara, dimineata la ora 6. Incepand de la aceasta ora, se recolteaza toata urina pana a doua zi la ora 6. Pentru a nu se pierde din cantitatea de urina se recomanda sa se urineze separat, inainte de scaun. Se masoara apoi volumul urinii din 24 de ore si se noteaza. Apoi se amesteca urina (in cazul in care a fost recoltata in mai multe sticle) se agita si pentru laborator se opreste numai o cantitate de 50 ml, iar restul se arunca. Se recomanda informarea laboratorului in ce priveste investigatiile ce urmeaza a fi efectuate din urina/24h anterior recoltarii pentru indicatii privind conservarea probei

Cand persoana care colecteaza urina lucreaza, este elev sau student, urina din 24 de ore se poate recolta intr-o zi de repaus.

Copii mici care nu pot urina direct in sticla, vor urina in pungi colectoare pediatrice. Apoi urina va fi pusa intr-un flacon steril care va fi adus la laborator.

Pe timpul recoltarii urina se va tine la rece iar vara se va pastra la frigider, pentru a nu se altera. Cand cantitatea de urina este mai mare de un litru, se va recolta in mai multe sticle sau intr-un borcan mai mare.

Femeile vor specifica daca urina a fost recoltata in perioada menstruala

Nu se va transporta urina la laborator in recipient fara capac sau cu capac neinchis ermetic, deoarece exista riscul scurgerii si contaminarii altor persoane.

Este foarte important ca timpul scurs de la recoltarea urinii si pana la receptia probei in laborator sa nu depaseasca 2 ore iar cand acest lucru nu este posibil, trebuie pastrata la frigider

Recoltarea probelor de urina pentru urocultura

Analiza se va efectua inainte de administarea tratamentului cu antibiotice sau dupa incetarea tratamentului la un interval de minim 7 zile. Analiza nu se efectueaza in timpul tratamentului cu antibiotice.

Instructiuni de recoltare la adult: curatati zona genito-urinara cu apa si sapun; urinati o cantitate mica in toaleta si fara sa va opriti colectati in recipientul primit de la laborator restul de urina (recoltare din jetul urinar mijlociu); pentru a preveni contaminarea probei, evitati sa atingeti recipientul de zona genitala, nu atingeti partea interioara a capacului; refrigerati proba imediat dupa recoltare; trimiteti recipientul la laborator

Instructiuni de recoltare la sugar: curatati aria genito-urinara a copilului cu apa si sapun; nu tamponati zona curatata pentru a accelera uscarea; nu aplicati creme, uleiuri sau pudre pediatrice; atasati ferm de zona genito-urinara punga pediatrica de recoltare a urinei astfel: dezlipiti banda protectoare din jumatatea inferioara a pungii si fixati portiunea adeziva la nivelul perineului; cand jumatatea de jos a pungii este fixata, dezlipiti partea superioara a benzii si continuati aplicarea portiunii adezive, asigurandu-va ca orificiul urinar a fost inclus in punga; imediat dupa ce copilul urineaza in punga de recoltare, aceasta se dezlipeste si se transporta la laborator in conditii corespunzatoare. Foarte important: preveniti contaminarea probei de urina la transferul ei in recipientul de plastic; aveti grija sa nu atingeti containerul. Refrigerati proba imediat dupa recoltare si trimiteti-o la laborator cat mai repede, fara a depasi 2 ore

Recoltarea probelor de materii fecale

Recoltarea acestor probe se poate face doar la domiciliu, in orice moment al zilei; se recolteaza cate o portiune de marimea unei alune, din trei locuri ale bolului fecal. Cauze de respingere a probei: specimen contaminat cu uleiuri minerale, recipient murdar pe exterior, specimen contaminat cu urina.
Proba se poate pastra cateva ore la temperatura camerei sau pana a doua zi la frigider pentru examenul coproparazitologic
Pentru determinarea Helicobacter pylori din materii fecale si testul Hemocult pentru sange in scaun se recomanda recoltarea in aceeasi zi.

In caz de examen coproparazitologic fara elemente parazitare, este recomandata repetarea probei la interval de 3-5 zile deoarece:
- un singur examen negativ nu exclude posibilitatea infestarii parazitare
- examenul pentru Giardia poate fi negativ in stadiile precoce ale infestarii, in infestari cronice si la pacientii care elimina ciclic parazitul
- rezultate fals negative pot sa apara daca in saptamana care precede testul s-au administrat bariu, bismut, metamucil, uleiuri minerale, tetraciclina, antidiareice, antiacide

Recoltarea probelor de exsudat

Analiza se va efectua inainte de administarea tratamentului cu antibiotice sau dupa incetarea tratamentului la un interval de minim 7 zile. Analiza nu se efectueaza in timpul tratamentului cu antibiotice.

Recoltarea exsudatului faringian trebuie facuta dimineata, inainte de ingestia alimentelor sau a lichidelor, intrucat acestea "sterg" agentii patogeni de pe suprafata mucoasei faringiene si a amigdalelor. Veti evita periajul dintilor, deoarece majoritatea pastelor de dinti contin agenti antibacterieni ce distrug flora bacteriana faringiana si denatureaza rezultatul exsudatului faringian - acesta va da rezulta negative, in ciuda unei infectii. In cazul exudatului nazal, inainte de recoltare, nu se vor administra decongestionante nazale (picaturi) si nu se va efectua toaleta locala.